Ճարպակալումն առաջանում է, երբ մարդն ավելի շատ կալորիա է օգտագործում, քան այրում է ֆիզիկական վարժությունների
և սովորական առօրյա գործողությունների միջոցով, չնայած որ մարմնի քաշի վրա ազդում են
նաև գենետիկական, վարքագծային, մետաբոլիկ և հորմոնալ գործոնները: Օրգանիզմն այս հավելյալ
կալորիաները կուտակում է ճարպի ձևով:
Ճարպակալման ռիսկի գործոններն են
Ճարպակալում ունեցող մարդկանց մոտ ծանր հիվանդություններ ձեռք բերելու հավանականությունն ավելի մեծ է:
Ինչպե՞ս կանխել քաշի ավելացումը և նիհարել